Voorstellen

Een grote passie voor dieren en de natuur, dat is altijd kenmerkend voor me geweest. Daarbij voel ik me ongeremd, rustig en fijn. Ondertussen ben al jaren werkzaam in het onderwijs, waarin ik als groepsleerkracht in het basisonderwijs de overstap maakte naar het MBO onderwijs. Het begeleiden van mensen in ontwikkeling, zowel in groepen als individueel, heeft me altijd getrokken. Ik vind het prachtig om een bijdrage te leveren aan een ontwikkelingsproces waarbij de ander het beste uit zichzelf naar bovenhaalt. Inmiddels train en coach ik al jaren mensen in en buiten het onderwijs. Coaching deed ik tot een aantal jaar geleden in een kantoorruimte. De coaching was wel efficiënt, oplossingsgericht en positief, maar het kostte vaak veel energie om tot gevoel en essentie te komen. De behoefte aan rust en ruimte tijdens coaching maakte dat ik coachees meenam naar buiten. Wandelen en de inzet van paarden bleken een positief effect te hebben. Ik zag hoe een gevoel van flow ontstond. Een krachtige stroom van energie tussen mens en paard en/of natuur. Dit is voor mij een manier van coaching dat puur voelt.

De paarden:

Tom is zorgzaam en betrokken. In verbinding wil hij veel met de ander doen. Uit verbinding, bij incongruentie, toont hij ongeduld en weerstand. Ook maakt hij spanningsvelden bij deelnemers kenbaar. Duidelijk, maar op een veilige manier. Daarmee is hij confronterend, maar gelijk ook steunend. Hij wacht geduldig totdat de verbinding tussen hem en de ander herstelt wordt. Hij kan op prachtige wijze ook troost bieden.

Molly is evenwichtig, open, ontwapenend. Ze geniet van aandacht en samenwerking. Ze spiegelt gedrag heel duidelijk, waardoor mensen zich kunnen identificeren. Hierdoor worden ook onderdrukte gevoelens zichtbaar. Tijdens oefeningen laat ze het effect van gedragsveranderingen van de deelnemer gelijk merken. Ze zoekt fysiek de nabijheid en biedt daarmee steun, troost en ontspanning.

Bobby is ondernemend en eigenzinnig. Hij reageert sterk op effectief leiderschap/assertiviteit. Dat doet hij stellig, maar altijd zacht en vriendelijk. Hij is speels en in voor spelletjes. Bobby lijkt onbevreesd en laat zonder remming precies zien wat er gaande is

Amy is rustig en erg gevoelig. Ze is nieuwsgierig en open, maar ook voorzichtig. Bij spanningen wordt ze onrustig, bij pure emoties biedt ze troost. Wanneer ze vertrouwen voelt, laat ze zien hoe vrij en vrolijk ze werkelijk is.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close